Tangujące Bemowo

Tango nie zna granic.

Już w kwietniu warszawska dzielnica Bemowo zatańczy w rytmie tanga! Fundacja Kulturo zaprasza na unikatowe warsztaty tanga skierowane do wszystkich osób, bez względu na wiek, z włączeniem osób niewidomych i niesłyszących, a także na spotkania o kulturze tanga.

Tango to taniec duszy i ciała. Pochodzi z odległej Argentyny i Urugwaju, gdzie tańczą je młodsi i starsi. Na milongach (tangowych imprezach tanecznych) można zobaczyć, jak osoby w różnym wieku bawią się tańcem i wspólnie nim cieszą.
Tą metodę integracji tangiem promuje polsko – argentyńska para, Sylwia i Cristian Rubin z Fundacji Kulturo, którzy poprowadzą warsztaty w ramach projektu „Tangujące Bemowo”. Tango będą mogły zatańczyć wszystkie zainteresowane osoby, bez względu na wiek. Co ważne, wśród nich znajdą się także osoby niewidome i niesłyszące.

– Działania projektowe zostały tak zaplanowane, aby zaangażować w nie osoby z wszystkich grup wiekowych, w tym  również osoby niewidome i niesłyszące. Chcemy wspólnie poznawać tango i przybliżać jego kulturę absolutnie wszystkim – bo tango nie ma granic. Niezwykle ważna jest współpraca z partnerami projektu – Fundacją Kultury bez Barier, która wspiera nas merytorycznie w tym zakresie, a także ART.BEM Bemowskim Centrum Kultury, miejscem doskonale przystosowanym do osób niepełnosprawnych – tak, o idei integracji i włączania tangiem, opowiada Cristian Rubin, Argentyńczyk, prezes Fundacji Kulturo.

Tango to także doskonały sposób na pokonywanie własnych limitów i barier.
Mnie nauka tanga dawała dużo radości. Zawsze marzyłam, aby tańczyć, oczywiście dobrze tańczyć. Przez te lekcje to marzenie się realizowało. Z moich postępów bardzo się cieszyłam. To był dla mnie dobry czas. Ponadto, taniec to przecież aktywność fizyczna, a tej wcześniej bardzo mi brakowało,
a przy tym aktywność ta była dużą przyjemnością. Jednym słowem, polecam –
mówi Hania Wysocka, osoba niewidoma, która brała udział w tanecznych zajęciach z Cristianem z Fundacji Kulturo.

Warsztaty tanga odbywać się będą w wybrane niedziele kwietnia, maja, czerwca, września
i października w ART.BEM Bemowskim Centrum Kultury Mają one formułę open level – można dołączyć do nich na każdym etapie trwania projektu. Uczestnicy, poza nauką tańca, będą mogli także wziąć udział w interaktywnych spotkaniach dotyczących tradycji tanga i kultury argentyńskiej, dostosowanych dla osób niewidomych i niesłyszących.

Warsztaty tanga: godz: 12:00 – 13:00,

19, 26 kwietnia; 10, 17, 24, 31 maja; 7, 14, 21, 28 czerwca; 13, 20, 27 września; 4 ,11 października.

NOWA GRUPA!
13, 27 września; 4,11 października, godz.: 13:30-14:20
20 września, godz.: 14:30-15:20

Interaktywne spotkania: godz. 13:15 – 14:15:

26 kwietnia – Podróż tanecznym krokiem do korzeni tanga
21 czerwca – Argentyna – zwyczaje i tradycje
20 września – Polskie tango

Wstęp na wszystkie wydarzenia jest wolny.

Na warsztaty obowiązują zapisy – każdorazowo może wziąć w nich udział do 12 par, w tym 5 osób niepełnosprawnych.

Tel. : 503 152 129
kontakt@polskietango.pl

Miejsce:

ART.BEM Bemowskie Centrum Kultury
Ul. Górczewska 201

Projekt „Tangujące Bemowo” współfinansuje m.st. Warszawa – Dzielnica Bemowo.

Likebox Slider Pro for WordPress